Aktualności

Najmocniejsze trucizny na świecie

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 • Jednym z wielu niebezpiecznych związków, który mnie zainteresował jest CYKLON B, znany również jako cyjanowodór, czy też kwas pruski. Usłyszałam o nim pierwszy raz oglądając program dokumentalny opowiadający o zagładzie ludności w czasie II Wojny Światowej. Drążąc temat dowiedziałam się, że substancja ta była masowo używana w komorach gazowych niemieckich obozów koncentracyjnych. Jest również wykorzystywany jako pestycyd, gaz bojowy, a nawet jako środek przeciw osom. Jedną z ciekawostek jest to, że cyjanowodór występuje w małych ilościach w nasionach śliwek, wiśni, jabłek czy gorzkich migdałów. W temperaturze pokojowej cyjanowodór jest bezbarwną lub jasnoniebieską cieczą, która łatwo paruje. Wydziela intensywny zapach gorzkich migdałów.

• Inną substancją o właściwościach silnie trujących, a o nazwie jak dla mnie łatwo wpadającej w ucho jest KURARA. Nazwa tej trucizny często pojawia się w opowieściach o Indianach używających jej do zatruwania grotów strzał podczas polowania na zwierzęta. Związek ten pozyskiwany jest z różnych gatunków roślin (np. kulczyby, cebuli Burmannii czy korzeni Cissus quadrialata). Interesującym faktem jest to, że połknięcie kurary jest zupełnie nieszkodliwe. Swoje śmiertelne właściwości przejawia wtedy, gdy przedostanie się do układu krwionośnego. • Inną substancją budzącą wiele kontrowersji i sprzeczności w swoim działaniu jest FENTANYL. Z jednej strony związek ten wykorzystywany jest w anestezjologii, jako środek przeciwbólowy. Składem i właściwościami można porównać go do takich narkotyków jak morfina i heroina. Drugim obliczem fentanylu jest to, że w czystej postaci działa 500 razy mocniej niż morfina - paraliżuje oddech i krążenie krwi.

• Kolejną substancją, która wzbudziła we mnie zainteresowanie podczas czytania książek o tematyce kryminalnej jest ARSZENIK. Z racji tego, iż związek ten nie wydziela żadnego wyczuwalnego zapachu, jak również smaku mordercy często wykorzystywali ją w swoich działaniach. Początkowo wykorzystywany do wykonywania aborcji, często powodując śmierć kobiety. Nieco później znalazł zastosowanie w leczeniu chorób skóry, jeszcze później w przemyśle oraz stomatologii.

Dlaczego nasze Technikum?

Uczniowie naszej szkoły kształcący się w zawodzie technik analityk zostają w pełni przygotowani do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • przygotowywanie sprzętu laboratoryjnego i odczynników chemicznych do badań analitycznych,
  • pobieranie i przygotowywanie próbek do badań analitycznych,
  • wykonywanie badań analitycznych surowców, półproduktów, produktów i materiałów pomocniczych,
  • wykonywanie badań mikrobiologicznych, bioanalitycznych i środowiskowych.

Ostatnie wiadomości

28 wrzesień 2018
27 wrzesień 2018
20 wrzesień 2018

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.

2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu analityk-wielun.spsk.pl

4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:

a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;

b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

c) utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;

5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne”  (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

6.W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:

a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;

b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;

c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;

d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;

e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

9. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.

10. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

©2019 Technikum Analityczne SPSK w Wieluniu. All Rights Reserved.

Search